Buborék nélkül is lehet élni... de érdemes?

A mai magyar borpiacon az első olyan világtrend, amely időben gyűrűzött be, és mind a termelők, mind a fogyasztók komolyan vették, az a „buborékos” borok fogyasztásának népszerűsége.

Valljuk be, már ideje volt, hogy valami jó dolog is begyűrűzzön. Ahogyan az egész világon, úgy itthon is egyre többen keresik a különböző gyöngyöző- és habzóborokat, és ezzel együtt, bár jóval kisebb mértékben, de egyértelmű növekszik a kiürült prosseco, cava és champagne palackok száma is.
 

Friss, üde és vidám: gyöngyöző- és habzóborok, minden mennyiségben

 
Nagy ívű emelkedés Magyarországon elsősorban a hozzáadott szén-dioxid alkalmazásával készült tételekben van. Mára minden borvidékünkön készülnek habzó- és gyöngyözőborok, és gyakorlatilag a felhasznált szőlőfajtákban sem válogatnak a borászok. A legnagyobb mennyiség az illatos fajtákból készül, legfőképpen Irsai Olivérből.  A buborék jobban áll ennek a fajtának, mint a „csendesség”. Valahogyan a készítők jobban megtalálták az aromák egyensúlyát a gyöngyöző változatokban. Feltűntek a különböző házasítások olaszrizlingből, cserszegiből, sauvignon blancból, sárgamuskotályból és készülnek rozék is szép számmal kékfrankosból, cabernet-ből, néha még pinot-ból is.