Furmint

Tokaji borrégióTokaji borvidékSzent Benedek Pincészet
Évjárat: 2009Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 12.0 %

3 900 Ft

Pincészet

Szent Benedek Pincészet

Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítani egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet Európa földrajzi közepén, Tállyán található. A szőlőterületeken a 100-120 mázsa helyett terméskorlátozással csak 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz.

A borász, Ádám József és a tulajdonos megtalálta a közös hangot, mindketten vallják, hogy a tokaji hírnevét vissza kell állítani, melyet csak minőségi borokkal lehet elérni. „Korrekt és igényes pince, méltó Tállya „régi, szép híréhez”” – írja Alkonyi László - Tokaj iránytű borkedvelőknek 2009 című könyvében. 

A pincészet Tokaj-hegyalján, Tállyán található. Az épület a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, kb. 200 évvel ezelőtt. A ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban (présház) végezzük ma is a szőlő feldolgozását, és a borok kezelését. A 3 ágú, kőboltozatos pince teljes hossza 70 méter. A pince páratartalma és hőmérséklete megfelel a borok érlelésének.

A szőlőtermés jelentős korlátozásával - leválogatással - kizárólag magas színvonalú, exkluzív borokat állítunk elő, a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig. Minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül. A Remete és az édes borok 6-8 hónap, a száraz borok 6-18 hónap, a borkülönlegességek pedig a jogszabály által előírt időt meghaladó érlelést kapnak, ami aszú esetében közel három év fahordós érlelést jelent. A Delta bogyózó és a Bucher pneumatikus prés biztosítja a termés kíméletes feldolgozását. A prés lezárható, áztatandó tételek esetén áztató tartályként is működik.

http://www.szentbenedekpinceszet.hu

Borvidék

Tokaji borrégió

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj-Hegyalja) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

Tokaji borvidék

Neked ajánljuk