Cirfandli

Pannon borrégióPécsi borvidékRadó Pince

A 2017-es évjárat a száraz Cirfandlinak kedvezett. Szeptember legvégén, magasabb mustfokkal szüretelt alapanyagból irányított erjesztéssel, egy testes elegáns száraz Cirfandlit készült, melynek harmada új hordóban érlelődött 2 hónapig. Zamata fűszeres, savai könnyedek, elegánsak. Illata leginkább egy száraz mezei virágcsokorra emlékeztet. A kortyban van bőven lendület, a lecssengésében szépen jön a kesernye, zárásként egészen élénken gyümölcsös ízt hagy a szájban.

Évjárat: 2017Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 13.0 %

2 800 Ft

Pincészet

Radó Pince

A Mecsek déli lankáin, a Donátusi kápolna szomszédságában immár a harmadik és negyedik generáció, Radó István és fia András foglalkozik elhivatottsággal, odaadással a szőlő termesztésével és a bor készítésével.
A családi gazdaság alapjait a dédapa, Radó Endre rakta le azzal, hogy 1930-ban telepített a területre először Cirfandli tőkéket.

A nagyapa, Radó János, szőlő és föld iránti szeretetéből, tiszteletéből nőtt ki 1980-as évek legelején, a PTE Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet jogelődje által is támogatott Pécsi Szőlészek Kisszövetkezete. A szövetkezetnek a család is tagja volt így juthatott az Ördögárok és Murom dűlő első parcelláihoz. A kisszövetkezet teremtette meg a pécsi szőlő- és bortermelés bázisát. 

Az apa, Radó István, apró lépésekben növelte a gazdaság területét, valamint hozta létre egy jól felszerelt és a reduktív, irányított borkészítési eljárásoknak is megfelelő feldolgozó-pince alapjait. önmagát autodidakta módon képezve jutott el odáig, hogy a családi gazdaságból kikerülő, erjedését tekintve reduktív, de hordóban érlelt borok regionális, országos versenyeken és a fogyasztók körében is elismerést váltson ki. 

A fia, Radó András, már diplomás szőlész-borászként, gazdag (16 év = 16 szüret) tapasztalatokat szerzett hazai csúcs borászatoknál. 2016 elején döntött úgy, hogy hazatér és itthon folytatja a családi hagyományokra építkező munkáját, felhasználva és okszerűen alkalmazva tapasztalatait és a világszerte - a szőlészet és a borászat területén - végzett kutatás-fejlesztés legújabb eredményeit.

A pincészet arculatát meghatározza a Cirfandli fajta, mely itt a Mecsek déli lejtőin találta meg a maga számára legjobb talajt ahhoz, hogy a kitűnő íz-, zamat-, illatkomponensek kialakuljanak. A fajta Gumpoldskirchenből, Ausztriából a pécsi káptalan kezdeményezésére, a 19. század közepén - végén került Pécsre. Igen gyorsan közkedvelt fajta lett. Mivel eleinte vélhetően alacsony tőkeművelésben termelték és töppedésre igen hajlamos, ezért leginkább édes bort adott, de ismert és kedvelt volt a száraz változata is. Az egyházi szőlőbirtok széthullásával a Cirfandli fokozatosan eltűnt a parcellákból, egyedül a Kutatóintézet foglalkozott a különös gondot igénylő fajtával. Az 1990-es években a város vezetése is felismerte, hogy Pécs sajátos arculatának a Cirfandli szőlő és bor is szerves része, így pályázati formában támogatta annak telepítését.

 

RADÓ PINCE

"Pécs város területén, a Kisdeindolban talán utolsó szigetként maradt meg birtokunk magja, az 1700-as évektől a család birtokában lévő - korábban sokkal nagyobb, de a XX. század viharaiban lemorzsolódott - 0,5 ha-os ültetvény."
 

SAJÁT MŰVELÉSŰ TERÜLETEK:

"A jelenleg 2,5 ha-os ültetvényünkön saját művelésben három fajtával foglalkozunk: Cirfandlival a Deindol, a Murom és az Ördögárok dűlőkben, Chardonnay-val az Ördögárok dűlőben és Zöldveltelínivel a Murom dűlőben. Zászlós borként kiemelkedik ezek közül a Cirfandli."

Borvidék

Pannon borrégió

A Pannon borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Négy borvidék alkotja: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi. Talaja nagyrészt lösz. A bortermelés kezdetei a rómaiakig nyúlnak vissza. Vörös és fehér borokat is készítenek, de a hangsúly az előbbieken van. Tért hódítottak a nemzetközi fajták, ezeken belül is a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot. Szekszárd legismertebb bora a Szekszárdi bikavér, Villány pedig a testes, bordeaux-i stílusú vörösborairól vált ismertté.

Pécsi borvidék

Neked ajánljuk