Pinot Gris

Kunsági borvidékMátrai borvidékKemenczés Borház

Aranysárga szín. Őszibarackos, fás illat, amelyet zöld teás, fehérborsos villanások árnyalnak tovább. Telt korty, melengető alkoholérzet.

Évjárat: 2016Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 13.5 %

1 790 Ft

Pincészet

Kemenczés Borház

A ceglédi Kemenczés Borházat 2014-ben alapította három jóbarát, Kemenczés Benő, Kogler Mihály és Sánta Zoltán.

A pincészet alapítása nem volt előzmény nélküli, Kemenczés Benő huszonöt év hobbi borászkodás során gyűjtötte a tapasztalatokat, amelyet most a Kemenczés Borház szakmai irányításában tud hasznosítani. Mihály és Zoltán pedig az üzleti tevékenységet felügyelik, illetve a borászat ügyes-bajos ügyeit intézik.

Hitvallás
"Minden a szőlőben dől el, nekünk csak az a dolgunk, hogy ne rontsuk el, amit a természet megalkotott."
Kemenczés Benő

Céljuk
Tisztességes minőséget adni elérhető áron

Szőlők
Felvásárolt szőlővel dolgoznak, mely a Mátra lankáin terem. Négy mebízható szőlőtermelővel vannak kapcsolatban, akik Abasáron és Markazon művelik a szőlőket a pincészet által meghatározott irányelveknek megfelelően.

A szőlőművelés során fontosnak tartják a mechanikus gyomirtást, a rovarölő és gyomírtószerek mellőzését, a kontakt permetezőszerek szükségszerű használatát és a kézi szüretet. A tőketerhelés fajtától függően 1 és 2 kg között van. Az abasári dűlőkben a következő fajták teremnek: Olaszrizling, Szürkebarát, Leányka, Sauvignon blanc, Kékfrankos és Cabernet franc. A Zenit terület pedig Markazon található.

Borkészítés
A szőlőfeldolgozás a ceglédi borházban történik, a tárolás pedig a ceglédberceli érlelőpincében. Rosé és fehérboraik reduktív módon, tartályos erjesztéssel és érleléssel készülnek, míg az Olaszrizling és a Szürkebarát részben fahordós érlelést is kap. Vörösboraik egy-két hét héjon erjesztés után minőségi magyar fahordókban érlelődnek (Trust és Európai Kádár). Kínálatukban folyó és palackozott bor is megtalálható.

 

 

Borvidék

Kunsági borvidék

Mátrai borvidék

Neked ajánljuk