Oscar kertjében a fröccstől a pezsgőig

A nyár célegyenesbe fordult, most még kihasználhatjuk az örömeit. Hét ágra süt a nap, remeg a levegő, és a kertben, fák alatt épp elviselhető a meleg. Harminc fok felett viszont elkél a frissítő. Vigyázat, a rossz választás könnyebben megárt! Egy borínyenc nem hazudtolja meg magát, ilyenkor is kedvenc itala körül forognak a gondolatai. De mit igyon kánikulában?
 
A borászok saját bevallásuk szerint laza, könnyű fröccsel vészelik át a napot – ha tehetik; készüljön fehér-, rozé- vagy vörösborból, savanykás, zamatosabb, vagy gyümölcsösebb alapon, tetszőlegesen adagolt hűvös szódavízzel, esetleg jéggel. Folyton újdonságot kutató és elváró vásárlóiknak azonban nagy változatosságban, többféle technológiával készítenek gyengéden vagy intenzíven buborékos finomságokat, hiszen a világot kóstolt vevők kezét is inkább a hazai polcok felé szeretnék vezetni.

A széndioxidban gazdag italoknak a világ számos pontján saját hagyománya és iskolája van, hozzá saját, nem helyettesíthető, nem kicserélhető borszőlőfajtákkal és eljárásokkal. A borban természetes úton is képződnek buborékok az élesztőgombák munkája nyomán, ha a lebomló cukorból az alkohol mellett keletkezett széndioxidot nem engedik elillanni a tartályból. Ha ez nem elegendő, lehetséges utólag dúsítani valamilyen mértékben, hogy gyöngyöző- vagy habzóbort kóstolhassunk a folyamat végén.

Az alapanyag, a készítés módja, a palackban uralkodó nyomás, a buborékok mérete, eloszlása és eredete szerint változik a végeredmény neve.

A palacknyomás az eltérő mennyiségű széndioxidnak megfelelően alakul: a gyöngyözőbor 1-2,5 bar nyomásához képest a habzóboroké 3 bar körüli, és – bár pezsgőben kizárólag természetes úton keletkezett széndioxid jelenléte megengedett – a pezsgős palackokban 6 bar nyomás is lehet (20˚C-on).
A világban kóstolható számtalan népszerű, jó áron eladható változat követendő példának tűnik borászaink számára. A buborékosság azonban kétélű fegyver, könnyedebbé teheti a kortyot, finom savasságával feljavíthatja a kissé savszegény alapbort, a gyümölcsös-virágos illatokat kiemeli. Sajnos azonban a borhibákat is, miközben a lapos, erőtlen borokkal nem tesz csodát.
 
Fotók: Gellér Anna Photography