Kékfrankos válogatás

Pannon borrégióSzekszárdi borvidékHetényi Pincészet
Aranyérem: Szekszárdi Borvidéki Borverseny 2016
Aranyérem: IX. Nemzetközi Kékfrankos Borverseny Szekszárd 2016
Aranyérem: Bayer Borverseny 2016
Nagy Aranyérem: Nemzeti Borkiválóság Program 2016, Borkiválóság

Magyarországon is igen népszerű fajta, ami kiváló minőségéből és sokszínűségéből fakad. Vastag héjú, sok színanyagot tartalmazó szőlő, mely terméskorlátozás mellett termesztve elegáns, nagy testű bort ad, elsősorban a Szekszárdi Borvidékre jellemző selymes lecsengéssel. Telt csokoládés, aszalt szilvás íze miatt 18­ - 20 fokon szervírozva tökéletes társítás pörköltek, sültek, elsősorban vadhúsok mellé. A bor textúrája, sokszínűsége igazi élményt ad a figyelmes kóstoláskor. A szekszárdi palackban való megjelenés méltó elismerése ennek a bornak, mert csak magas minőségű kékfrankos, kadarka és bikavér kaphatja meg ezt a lehetőséget. A kiváló évjárat utolsó 600 palackja egy 500 literes hordóból került letöltésre.

Évjárat: 2012Cukorszint: szárazSzín: vörösŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 14.0 %

6 900 Ft

Pincészet

Hetényi Pincészet

A Szekszárdi borvidék, Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a kelta korig nyúlnak vissza. A borvidék a szekszárdi-dombság legkeletebbre eső, keskeny területét foglalja magában, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti. A borvidék központi települése Szekszárd, amely a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik és nevet is ad Magyarország egyik hagyományosan, vörösborokkal jellemzett borvidékének.

A borvidék területe 2300 hektár, éghajlata szubmediterrán, ezért a tavaszi és az őszi fagyok ritkán tesznek kárt az ültetvényekben, nyarai melegek, helyenként a száraz években aszály károsít. A terület talaja nagyobb részt lösz, kisebb részben pannonhomokkal kevert lösz, melyeket nagymértékben rombol a vízerózió. Ennek kivédésére a hegyoldalakat teraszosították.

A szőlőterületeket löszös domboldalon, középmagas (Moser) kordon művelési módban, teraszosított elrendezésben műveljük. Célunk, hogy a szüreten és természetesen a metszésen kívül, minden munkaműveletet gépesítsünk. Gépeink lehetővé teszik, hogy a sorköz- és soraljművelés, a permetezés, a csonkázás és az előmetszés, hatékonyabb és gyorsabban elvégezhető legyen. A korábbi szálvesszős művelésmódról áttértünk a váltócsapra. Az áttérést az indokolja, hogy a szálvesszős művelésmód jobban megterheli a tőkét, emellett viszont kevesebb a jó minőségű fürtök száma. Továbbá cél a minél magasabb fokú gépesítés, így az előmetsző használata is, mely a két lehetőség közül, a váltócsapnál magasabb hatásfokkal alkalmazható. Ezen művelésmód mellett a rügyterhelést 2,5kg szőlő/tőkében maximalizáltuk, így a 60-70q/ha közötti termésátlag a cél, mely jelentős terméskorlátozásnak minősül. Azokon a tábláinkon, ahol a különleges minőségű borok alapanyaga terem, még tovább, 1,5kg maximumig korlátozzuk a termés mennyiségét. Ennek eredményét az extrakttartalom növekedésében és a szüretkor mért magyar mustfok és savtartalom arányában beálló változásban várjuk.
Reméljük, hogy sokan fogják értékelni minőség iránti elkötelezettségünket és jó szívvel fogyasztják majd borainkat.

Borvidék

Pannon borrégió

A Pannon borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Négy borvidék alkotja: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi. Talaja nagyrészt lösz. A bortermelés kezdetei a rómaiakig nyúlnak vissza. Vörös és fehér borokat is készítenek, de a hangsúly az előbbieken van. Tért hódítottak a nemzetközi fajták, ezeken belül is a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot. Szekszárd legismertebb bora a Szekszárdi bikavér, Villány pedig a testes, bordeaux-i stílusú vörösborairól vált ismertté.

Szekszárdi borvidék

Neked ajánljuk