Sauvignon blanc

Duna borrégióHajós–Bajai borvidékCsanádi Szőlőbirtok

 

Borászatunk gyöngyszeme bodzavirágra, ibolyára emlékeztető parfümös illatával, finom savaival méltán vált a hölgyek kedvencévé. Zamatában a zöld ízek, főként a széna és csalán dominálnak. Az asztalon kéksajtokkal, zöldfűszeres, rozmaringos, kapros ételekkel jól harmonizál.

Évjárat: 2019Cukorszint: szárazSzín: fehérŰrtartalom: 0,75 lAlkoholfok: 11.5 %

1 290 Ft

Pincészet

Csanádi Szőlőbirtok

Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén elterülő Hajós-Bajai borvidéken évszázadok óta foglakoznak az itt élők szőlőtermesztéssel. A XVIII. század első felében Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést a vidéken. Az ide betelepült német ajkú lakosság hozta magával a nyugati szőlő- és borkultúrát. A földrajzi tájra jellemző magas napsütéses órák száma és a finom szerkezetű löszös termőtalaj kedvező feltételeket biztosít a minőségi szőlőtermesztéshez.

Családi gazdaságunk 2001-es megalakulása óta Hajós és Császártöltés települések határában fokozatosan alakítottuk ki a mára már 210 hektáron elterülő, művelésmódjában és fajtaösszetételében korszerű szőlőbirtokunkat. A Magyar szőlőnemesítők munkáságát dicsérő illatos szőlőfajtáink az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres, világfajták közül Sauvignon Blanc-t, Chardonnay-t, kékszőlők közül Kékfrankost, Cabernet sauvignon-t, Kadarkát és Kékoportót termesztünk.

Korábban a szőlőtermesztés mellett borkészítéssel csak kis mennyiségben, a Hajósi Pincefaluban található hagyományos présházunkban foglalkoztunk. A családi és baráti körben fogyasztott borok sikerén felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy 2013-tól nagyobb tételben készítjük borainkat, melyek ma már a nagyközönség számára is elérhetőek. Újonnan létesült borászatunk jelenleg fehér- és rozéborok előállításával foglalkozik, de célkitűzéseink között szerepel, hogy könnyen iható, gyümölcsös vörösborokat is készítsünk.

Lehetőségeinket kihasználva a legjobb fekvésű ültetvényeink terméseiből válogatjuk össze az alapanyagokat, amelyeket kizárólag kézzel szüretelünk. Boraink a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően őrzik magukban a szőlőgyümölcs friss, zamatos jegyeit. Fiatalos szemléletünk lényege, hogy a borkedvelő közönség asztalára könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös, üde borokat tehessünk.

Borvidék

Duna borrégió

A Duna borrégió (más néven Alföldi borrégió) Magyarország legnagyobb borrégiója a Duna és a Tisza közötti területen. Három összefüggő, hasonló adottságokkal rendelkező borvidék alkotja: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. Nagyrészt síkvidéki területen fekszik. Jellemző talaja a homok és néhol a lösz. Éghajlata alapvetően kedvez a szőlőtermesztésnek, de gyakoriak az időjárási szélsőségek. Korábban könnyű homoki borairól ismerték.

Hajós–Bajai borvidék

Neked ajánljuk